Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ανδρομέδα

Ανδρομέδα

Η Ανδρομέδα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν κόρη του Κηφέα, βασιλιά των Κηφήνων ή των Αντιόπων και της Κασσιόπης ή της Ιόππης, κόρης του Αιόλου. 
Όταν η Κασσιόπεια ισχυρίστηκε ότι ήταν ωραιότερη από την Ήρα και τις Νηρηίδες, προκάλεσε την οργή τους και ζήτησαν από τον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας, να την τιμωρήσει. Αυτός προκάλεσε καταιγίδα στην Αιθιοπία, από την οποία πλημμύρισε η χώρα, και επιπλέον έστειλε ένα θαλάσσιο κήτος που κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα. 
Σύμφωνα με το χρησμό του μαντείου του Άμμωνα, για να σωθεί η χώρα έπρεπε η Ανδρομέδα να θυσιαστεί στο τέρας. Έτσι την εγκατέλειψαν σ΄ ένα βράχο της ακτής, για να την καταβροχθίσει το κήτος. Η Ανδρομέδα βρέθηκε δεμένη στο βράχο, στο έλεος του κτήνους. 
Paul Gustave Doré, 1832 – 1883
Ο Περσέας. καθώς επέστρεφε από τη σφαγή της Γοργούς, πέρασε από την Αιθιοπία. Είδε μια γυναίκα αλυσοδεμένη σ' έναν βράχο. Πλησίασε και θαμπωμένος από την ομορφιά της σταμάτησε να μάθει τι συμβαίνει. Ο Περσέας, ερωτευμένος με την κόρη του Κηφέα, αποφασίσει να σκοτώσει τον Δράκοντα και να πάρει μαζί του την Ανδρομέδα. Πράγματι, ο ήρωας σκότωσε το κτήνος, ελευθέρωσε  την Ανδρομέδα και την παντρεύτηκε αγνοώντας τον Φινέα, με τον οποίο ήταν αρραβωνιασμένη. Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής ξέσπασε καβγάς ανάμεσα στους δυο άνδρες. Ο Φινέας τελικά πέτρωσε, αφού κοίταξε το κεφάλι της Γοργούς. 
Περσέας και Ανδρομέδα
Giorgio Vasari, 1511 – 1574
Η Ανδρομέδα ακολούθησε τον άνδρα της στην Τίρυνθα του Άργους. Γέννησαν έξι γιούς: τον Πέρση, τον Αλκαίο, τον Ήλιο, το Μέστορα, τον Σθενελό, και τον Ηλεκτρύωνα και μια κόρη τη Γοργοφόνη. 
Μετά το θάνατό της η Αθηνά την έκανε άστρο και την έβαλε στους αστερισμούς του βόρειου ουρανού κοντά στον Περσέα και την Κασσιόπεια. 
Ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, καθώς και ο Κορνήλιος, παρουσίασαν αργότερα το μύθο σε τραγωδίες τους.
Ο Κηφέας και η βασίλισσα Κασσιόπη ευχαριστούν τον Περσέα για την απελευθέρωση της κόρης τους Ανδρομέδας.
Pierre Mignard, 1612 – 1695
Περσέας και Ανδρομέδα
Anton Raphael Mengs, 1728 – 1779

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου