Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Έρωτες

Έρωτες
 
Και ξαφνικά, προχθές, κάτω από έναν πηχυαίο τίτλο για την οικονομική κρίση και δίπλα στη φωτογραφία ενός Ασάνζ που βγάζει τον τελευταίο πύρινο λόγο του κατά της παγκόσμιας καταπίεσης, μια απροσδόκητη ομολογία στην πρώτη σελίδα της «Κοριέρε ντέλα Σέρα». «Είμαι 58 ετών, και αισθάνομαι πολύ μεγάλος για να ερωτευτώ. Τον έρωτα που σ' αρπάζει από τα μαλλιά, για να θυμηθούμε τον Φαμπρίτσιο ντε Αντρέ, ας τον αφήσουμε σ' αυτούς που έχουν ακόμη μαλλιά. Και μαλλιά μαύρα, ή φυσικά ξανθά, όχι βαμμένα».
.
Το κείμενο υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Πάολο Κόντι. Την ηλικία του τη μάθαμε. Χώρισε πριν από τέσσερα χρόνια, έχει αξιαγάπητες κόρες, και στη ζωή του έχει ερωτευτεί πολλές φορές. Αυτό που έμαθε είναι ότι ο έρωτας είναι πάντα μια σύγκρουση ανάμεσα σ' ένα μελλοντικό θύτη κι ένα μελλοντικό θύμα. Μια ωμή και αμείλικτη παγίδα στην οποία πέφτεις με τη θέλησή σου όταν είσαι νέος, τότε που συμπίπτεις με τη σύντροφό σου όπως κάνουν ρίμα οι λέξεις σε ένα ποίημα. Οταν είσαι 50 ή 60, όμως, η ιδέα αυτή είναι για να γελάς, ή να κλαις. Ιδίως αν ερωτευτείς, όπως συμβαίνει σε πολλούς, μια γυναίκα πολύ μικρότερή σου.
.
Εχει δίκιο ο συνάδελφος; Ή μήπως γενικεύει κάποια συμπεράσματα που έχει βγάλει από την προσωπική του ιστορία; Οι Ιταλοί είναι διχασμένοι, άλλοι τον επικρίνουν, άλλοι τον παρηγορούν, άλλοι πάλι τον επαινούν επειδή τόλμησε να εκφράσει τις σκέψεις του δημοσίως. «Εγώ τη γυναίκα μου την έχω ερωτευτεί σε διάφορες ηλικίες», λέει ένας καθηγητής, ενώ μια σύμβουλος γάμου υποστηρίζει ότι ο έρωτας είναι δυνατός σε κάθε ηλικία, αν και η μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι πράγματι προβληματική: τι θα μοιραστείς με έναν άνθρωπο αν δεν μπορείς να μιλήσεις για τα ίδια τραγούδια, τα ίδια βιβλία, τα ίδια ιστορικά γεγονότα;
.
Ο Γκαίτε, πάντως, δεν είχε τέτοιο πρόβλημα. Και στα 74 χρόνια του πληγώθηκε βαθιά όταν η 18χρονη βαρόνη Ουλρίκε φον Λέβετσοφ απέρριψε την πρότασή του να τον παντρευτεί. Ετσι έγραψε την Ελεγεία του Μαρίενμπαντ, ένα από τα ωραιότερα γερμανικά ποιήματα για τον έρωτα. Το τελείωσε μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά ντρεπόταν, και το έδειξε μόνο στους στενούς του φίλους.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Stavrovelonia
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου